Saturday, October 13, 2012

EL CENTRAL SUCRER PÀTRIA O MORT

Entrada al central Pàtria o mort

Tal i com vam explicar a l'article La ruta pel centre de l'illa, al final vàrem visitar Móron, 35 km al nord de la capital de província, Ciego de Ávila. La visita al central, és obligatòria, ja que sense conèixer la història de la canya de sucre, és impossible conèixer Cuba. El central sucrer, que actualment és un museu, està situat a 3km de Móron, al poble de Pàtria. Aquest tipus de museu, és el segon que es fa a Cuba, només n'hi ha un altre a la província de Santa Clara.

La visita va ser el 15 d'agost, a primera hora del matí. El primer que es veu en arribar al petit poble rural de Pàtria és una antiga locomotora del central. A l'entrada del museu, ens va rebre una dona, antiga treballadora del central, que està tancat des del 2000, durant la reestructuració de la canya de sucre a Cuba. Ella és l'encarregada d'ensenyar el museu, que està en reestructuració, sobretot la teulada, que està en mal estat degut a un huracà.

És molt interessant, ja que visites a les antigues locomotores, el procés que es fa amb la canya i pots entrar a dins de la inmensa xemeneia que té aquest central, on antigament hi sortien els fums de la combustió. A la sala, actualment hi ha una explicació amb fotografies i documents de la historia de la canya.

El museu a més, encara té una locomotora en funcionament, que porta el visitant a través d'impressionants camps de canya fins a Rancho Palma, podent-se fer la idea de la importància que tenia la canya en l'economia del país. A Rancho Palma, és pot fer un dinar típicament criollo, amb el famós "puerco asado".

Si visiteu la provincia, sobretot guardeu un matí per visitar-lo.

No comments:

Post a Comment