Quan torna a sortir el sol, ens adrecem a la casa d’un altre membre del Grup, el Chus, del qual la Isabel em diu: “fíjate bién, porqué todo lo que tiene en su huerto es belleza”. El voltant del pati, el que seria vorera, és una espessa plantació de boniato i la tanca de xarxa metàl·lica està coberta de plantes de fesol que s’hi enfilen.
A l’entrada, un rètol diu “Patio de la felicidad con la permacultura criolla. Nos enseña a cuidar la tierra, cuidar a las personas”. El pati, de quatre-cents metres quadrats està aprofitat al màxim. A l’ombra d’arbres com mamey, guayaba, mango, papaya, plataner i altres, i també en les clarianes, trobo bancals, que anomenen “canteros”, elevats 30 cm, amb formes diverses, rectes, en forma de ferradura, d’essa, en ziga-zaga. Treballa cada any els bancals, superficialment, aprofitant per a mesclar el compost amb la terra.
Hi ha plantes d’enciam fent llavor i un planter.
Les associacions són pertot arreu, diverses i plurals:
Bleda + pebrot.
Col + pebrot + enciam + ceba i all, o bé substituint el pebrot pel tomàquet.
A més, intercala alfàbrega i “hierba de los muertos”.
El resultat és un espai polifit molt agradable i molt productiu.
Els camins estan coberts amb serradures. A prop de les plantes més sensibles als llimacs i cargols, cobreix els camins amb cartrons molls, que fa servir de parany.
Utilitza fem d’alguns conills que té i també el fem de cavall que li donen, per fer compost amb cucs de terra.
Sobre una base de sòl àcid, també aporta una mica de calç i pinta amb ella els troncs dels arbres.
No he vist en cap hort instal·lacions de reg i utilitzen el mínim possible d’aigua. En aquest cas, recull l’aigua de la pluja d’una part de la teulada.
El Chus té una intenció didàctica i al seu hort situa rètols que indiquen “naranja agria”, “acelga”, “boniato” i els diversos cultius, el compostador “lombricult”, i “área de descanso”, un espai de reunió i repòs a l’ombra d’un arbre.
Propera entrada: Un estil de vida
No comments:
Post a Comment