Saturday, October 29, 2011

L'antic Campamento Columbia, avui Ciudad Escolar Libertad

L'antic Campamento Columbia avui porta el nom de Ciudad Escolar Libertad i és un dels centres educatius més coneguts de l'illa. Aquesta antiga caserna militar era la més coneguda de l'Havana abans del triomf de la revolució de 1959, on estava situada la guàrdia rural, i era tristament coneguda com un dels centres de tortura i anihilament de persones sota els règims de sengles dictadors com Gerardo Machado i Fulgencio Batista. Tots els militars del país sabien que si es volien apoderar de Cuba havien de prendre la caserna, que comptava fins i tot amb aeroport propi, com encara avui es pot apreciar. El mateix des d’on, en data assenyalada com un 31 de desembre de 1958 el general Batista, i amb ell el seu règim tirà, fuig cap a l'exili amb avioneta. Gairebé sense temps perquè, el 2 de gener de 1959, el comandant de la revolució i heroi del poble cubà Camilo Cienfuegos, a qui des de Catalunya també recordarem ahir en el 52 aniversari de la seva tràgica desaparició, prengués possessió de la caserna en nom del exèrcit rebel, en una operació exempta de l'ús de les armes.

Amb el triomf de la revolució es fa realitat el somni que el seu Comandant en Cap, Fidel Castro Ruz, expressés mitjançant el seu al·legat La historia me absolverá, convertint l’històric centre militar en temple de l'ensenyament ja que "Si és per matar i assassinar, per oprimir al poble, trair la nació i defensar els interessos d'un grupet, no mereix que la República es gasti ni un cèntim en exèrcit i el campamento de Columbia ha d'esdevenir una escola i instal·lar allà, en comptes de soldats, 10 mil nens "(Fidel.) Així, el dia 10 de març de 1959, 7 anys després de l'entrada de Batista al Campamento Columbia, el comandant Camilo Cienfuegos derroca els murs del recinte i oficialitza la conversió del mateix en Ciudad Escolar Libertad.

Actualment, hi ha allí diversos centres educatius: 2 cercles infantils, 1 concentrat de preescolar, 6 escoles primàries, 3 secundàries bàsiques, 2 escoles especials (per atendre nens febles visuals, cecs i autistes), 1 escola vocacional d'art, 1 institut preuniversitari, 1 institut politècnic (amb un planter per a la formació de tècnics de nivell mitjà i un centre d'elaboració), 5 facultats universitàries de l'Institut Superior Pedagògic Enrique José Varona i 1 biblioteca. Per aquesta gran ciutat de l'educació han passat desenes de milers d'educands, molts dels quals ostenten avui graus i categories científiques. Tot això sense oblidar el Museo de la Alfabetitzación, magnífic tribut a l'heroica campanya d'eradicació de l'analfabetisme desenvolupada amb èxit a tota l'illa. En vigílies de complir el 50 aniversari de la seva finalització (22 de desembre de 1961), des d'aquest espai prometem en breu tractar tal gesta amb el degut mereixement.

En els terrenys propers a la Ciudad Escolar Libertad, en ple municipi de Marianao, és on va desenvolupar el científic cubà Carlos J. Finlay algunes de les seves investigacions fonamentals que el van portar al descobriment de l'agent transmissor de la febre groga. Per això el viatger pot observar, en la intersecció dels carrers 100 i 31, un gran obelisc dedicat a la seva memòria. En l'antic Campamento Columbia neix el 19 de desembre de 1910 José Lezama Lima, qui esdevé una de les figures més importants de la literatura cubana contemporània, juntament amb Alejo Carpentier, Virgilio Piñera, Eliseo Diego i Cintio Vitier, entre d'altres.

No comments:

Post a Comment