Tuesday, August 7, 2012

Descobrint Guantánamo i la Ruta Martiana

No és aquesta una de les parades habituals del turista. Nosaltres som viatgers i aquest és una motiu afegit perquè la visita ens faci una especial il·lusió. Ens interessa descobrir racons nous i el caràcter de les gents de Cuba, particularitzat en cadascuna de les seves regions, viles i ciutats. Aquesta ha acollit enguany i per mèrits propis les celebracions del 26 de juliol, Dia de la Rebel·lia Nacional que desitgem un any proper tenir la sort de compartir, en el marc d’uns animats actes realitzats en una de les millors places de la revolució de l’illa, la Plaça Mariana Grajales, objecte d’una més que obligada visita.

La idea és allotjar-nos a casa d’uns familiars compartir el nostre temps amb una bona companya bloguera amb qui recentment hem col·laborat, fet que sens dubte ens permetrà descobrir l’ànima d’aquesta ciutat que, més enllà de la identificació que el foraster sol fer erròniament amb la vergonyosa base naval, que l’Esmena Platt de 1901 va permetre el govern dels Estats Units robar a Cuba, i que continua sent objecte de les més atroces barbaritats contra la humanitat per part de l’imperi (el Museu Municipal de la ciutat guarda una interessant col·lecció d’objecte, documents i fotografies relacionades amb el tema), compta amb una població enèrgica i orgullosa de la seva història, estretament relacionada amb una arrelada cultura diferenciada que ha donat al món un estil propi musical, el Son-Changüí que, a diferència del Son nascut a Santiago que té la seva evolució a l’Havana amb l’afamada Salsa, ha conservat la seva puresa i trets locals. De fet, la ciutat compta actualment amb bons establiments d’oci que, com la Casa de Changüí, ens permetran conèixer de primera mà els seus ritmes més característics. Tot plegat, sense oblidar fer un bon recorregut per conèixer els principals monuments i símbols de la ciutat, potser amb l’ajuda de la Oficina de Monuments i Llocs Històrics.

Si el temps i el transport ens ho permet, la fam d’aventura i coneixement ens ajudarà a recórrer almenys una part de l’anomenada Ruta Martiana per Imías, que evoca el desembarcament de José Martí a Platgeta de Cajobabo en l'inici de la 2ª Guerra d'Independència (1895-1898), on hi ha un esplèndid monument commemoratiu i un gran cartell que il·lustra l’efemèride de l’11 d’abril de 1895. Juntament amb Máximo Gómez i altres expedicionaris, sabedors del setge permanent que els preparava l’exèrcit colonial, inicien una ruta que avui és sender històric i passa per Imías, San Antonio del Sur, Manuel Tames, Guantánamo i Niceto Pérez. Tot plegat sense oblidar refrescar-nos per alguna de les magnífiques platgetes que banyen el litoral caribeny, especialment, en sentit contrari a la ruta, entre Platja Yacabo i la mateixa Platgeta de Cajobabo. Cercarem l’ajut dels vilatans i potser la d’un bon guia. L’aventura està servida...

No comments:

Post a Comment