Wednesday, August 1, 2012

La ruta pel centre de l’illa

Punt de partida Santa Clara, referència cultural i escenari imprescindible dels seguidors de les petjades d’Ernesto Che Guevara. I 2 opcions de ruta que es concretaran en funció de les possibilitats que ens permetin els factors temps i transport.

El triangle Yaguajay, Jobo Rosado y el Parc Nacional de Caguanes és un entorn adobat per combinar història i ecologia. L’empremta d’un altre mite revolucionari, Camilo Cienfuegos, té el seu santuari a Yaguajay, escenari d’una de les batalles, com la de Santa Clara, més decisives de la revolució, pocs dies abans de la victòria final, forjada també en els paratges naturals de la Serra de Jatibonico. Coneixerem una de les experiències d’èxit menys conegudes de la revolució, la “gestió de recursos” aplicada en un paratge ecològic perfectament conservat com el de Caguanes. D’allà a la bonica estació de ferrocarrils de Morón, on podem optar per visitar la central sucrera Patria o Muerte i descansar a la zona dels cayos observant la bellesa del Parc Natural El Bagá, nou exemple de desenvolupament sostenible promogut pel govern cubà. Si tenim temps, podem optar per fer la ruta descrita per Ernest Hemingway, als Jardins del Rei, o bé arribar fins a Playa Pilar.

Haurem de dirimir-nos entre optar per viatjar en tren, ja sigui mitjançant la ruta principal, i la millor, oferta pel denominat Tren Francès que va des de L'Havana fins a Santiago de Cuba, passant per Matanzas, Santa Clara, Ciego de Ávila, Camaguey i Las Tunas, com a través de rutes secundàries, probablement menys fiables en quan a horaris, malgrat més interessants en preus i per conèixer i compartir experiències amb els viatgers nacionals. La ruta pel nord que passa per Yaguajay, no obstant, ens obligaria a agafar transport privat, cosa que haurem d’estudiar, així com també alguna de les rutes organitzades per Ecotur. L’alternativa és viatjar en les línies d’autobusos de Viazul, seguint la ruta de Santa Clara a Ciego de Ávila i Camaguey.

Morón i els seus incomptables llocs d’interès també es poden abordar doncs des dels 35 km en tren que la separa de Ciego de Ávila, la capital d’aquesta província central, amb més temps per fer una parada en algun dels punts testimoni de la Trocha que arriba fins a Morón (i que també alcança la part sud fins a Júcaro), construïda pel govern colonial espanyol per evitar que la 1ª Guerra d’Independència (1868 – 1878) anés més enllà de l’Orient cubà. Prèviament, Ciego de Ávila ens brindaria el millor dels museus provincials de l’illa, amb importants elements que ens recorden l’esmentada Trocha però també la cultura i religions afrocubanes, així com les nombroses festes i tradicions regionals que són pròpies d’un poble i una ciutat orgullosa, que ha fet un important esforç per recuperar les particularitats de la seva història, com podem comprovar al Parque Ciudad, un dels punts imprescindibles de visitar. També resulta interessant observar El Boulevard, el principal eix comercial que, probablement com en el cas de Bayamo, ha de marcar les pautes del dinamisme econòmic buscat en el procés de canvis impulsats per la societat i el govern cubans.

Fet i fet, ja som a Camaguey, declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO i ciutat natal de personatges de la talla de Carlos J. Finlay, Nicolás Guillén i l’heroi revolucionari del segle XIX Ignacio Agramonte, artífex de la 1ª Constitució de Cuba, la de Guaimaro, ciutat opció de visita per conèixer les vides de lluitadors incansables com la independentista i abolicionista Ana Betancourt. Visitarem el Museu Casa Natal d’aquest personatge a qui Silvio Rodríguez va dedicar la cançó “El Mayor”, així com també les del científic i del poeta, que avui agrupa els estudiants de musica de la ciutat que arriben al seu Institut Superior d’Art. Una ciutat que descobrirem a través de la seva Oficina de l’Historiador, ubicada a la bonica i menys visitada Plaça del Carmen, on intentarem descobrir els secrets d’aquest projecte ramificat arreu del país, més enllà de la riquíssima història que ens amaga la molt particular arquitectura colonial de la ciutat. Tot plegat, no hauríem de deixar de visitar el Mercat de Agropecuari de Hatibonico i el Parc Ignacio Agramonte. Si no ens acostem als cayos anteriors, i ens queda temps, podem optar per relaxar-nos al quasi verge Cayo Romano, on la pesca comercial és prohibida per les autoritats en el seu afany conservacionista, arribant des de la ciutat sucrera de Brasil, en un dels viatges que també organitza l’empresa turística Ecotur, amb l’alternativa de poder disfrutar de la 2ª barrera de corall més important del món (després de la d’Austràlia) ubicada a Playa Santa Lucía, paradís del submarinisme. Tota una aventura.

No comments:

Post a Comment