Saturday, April 30, 2011

Els Organopónicos, l'agricultura urbana ecològica a L’Havana, Cuba


L'agricultura urbana ecològica sorgeix a Cuba com una necessitat per lluitar, des del punt de vista de l'autosuficiència alimentària, contra l'asfixiant crisi econòmica dels anys 90, causada per la desintegració dels països de l'anomenat "camp socialista" i la seva oposició unilateral a seguir complint els acords comercials signats amb Cuba. La crisi energètica que es deriva d'això es tradueix en una severa reducció dels proveïments de petroli i derivats. Cuba s'enfronta de la nit al dia a l'anomenat "Període Especial" que afecta profundament a la totalitat dels camps de la seva economia. En aquest context, la continuació de la pràctica d'una agricultura basada en la utilització massiva d'adobs i biocides sintètics i d'un sistema de tracció totalment mecanitzat es fa summament insostenible.
Ràpidament de la necessitat es fa virtut i avui el viatger, durant la seva visita a la capital cubana, pot fàcilment creuar-se pel camí amb diversos dels anomenats Organopónicos (horts urbans orgànics), distribuïts a l'ample i llarg de la metròpoli havanera, alguns d’ells organitzats sota meticulosos criteris d'eficiència energètica i sostenibilitat a través de la pràctica de sistemes de producció basats en tècniques pròpies de la permacultura. Així, s'ha fomentat, en la mesura del possible, el treball manual i la tracció animal, l'aprofitament de tots els recursos orgànics disponibles, i la preservació de la fertilitat del sòl com a prioritat. En resum, el desenvolupament d'aquest nou concepte d'agricultura ha contribuït a sensibilitzar professionals i ciutadania en general sobre la necessitat, i el plaer, de produir eficientment i de viure en harmonia amb l'entorn natural.
Aquests cultius, administrats pels propis camperols tant en la producció com en la venda directa al consumidor, són tractats amb procediments netament agroecològics en tot el seu procés. El seu mètode de conreu, en bancs fent forats a la terra i emprant tècniques i fertilitzants netament orgànics (d'aquí el seu nom), fa que el resultat sigui un producte natural que no només és eficient, sostenible, i per tant respectuós amb el medi ambient, sinó que també és beneficiós per a la salut del consumidor.
Amb els mateixos objectius de sobirania alimentària i la base d'una agricultura sostenible, podem observar dins de la mateixa ciutat, alguns dels anomenats policultius. El conreu d'una rica varietat de cultius en una mateixa explotació no és aleatori, respon a una funció de retroalimentació. Així, trobem que la "convivència" d'una espècie amb una altra s'ha demostrat beneficiosa en la lluita contra les plagues. En altres ocasions, simplement, la planta d'un autèntic "bosc" fruiter proporciona a l'horta l'ombra necessària per garantir el seu desenvolupament.
En definitiva, Els Organopónicos s'han integrat a la perfecció en una gran diversitat de paisatges urbans que, com en el cas de L’Havana, ja formen part de la seva renovada idiosincràsia. Podríem afirmar, doncs, que fruit d'un procés originat per una necessitat de la història recent de l'illa, els Organopónicos s'han convertit ràpidament en un dels senyals d'identitat de la revolució cubana contemporània, en el seu esforç per bastir la terra d'una nova cultura agrobiológica.

2 comments:

  1. Yisell Zapata LeyvaMay 8, 2011 at 6:59 AM

    "El Período Especial" es una etapa que le ha tocado vivir a varias generaciones de cubanos. La la falta de alimentos es una de las escaseces que sufrió el país poco después de la caída del campo socialista. Para hacer frente a dichos inconvenientes era necesario la implantación de medidas que proporcionaran soluciones a las familias cubanas. La construcción de los "Organopónicos" en el centro de la ciudad fue una de estas medidas. Pero lo interesante de todo esto no son las medidas que se tomaron o la historia que se contará. Lo verdaderamente importante, a mi parecer, es la capacidad del ser humano para crecerse ante las adversidades. Pero más impresionante aún es la grandeza de escoger el camino correcto sin perder en él los valores....."Venceremos"

    ReplyDelete
  2. Ciertamente Yisell, el pueblo de Cuba es un ejemplo en el que reflejarse para superar las adversidades mediante la elección de un camino acorde con los propios principios éticos. Para mi los Organopónicos simbolizan una empresa en la que muchos cubanos y cubanas han trabajado duramente para salir de una crisis muy profunda mediante una solución genuinamente revolucionaria. Economía, justicia social, cultura y compromiso medioambiental se unen en algo muy alejado de una mera abstracción. Los Organopónicos son un logro muy concreto al servicio del pueblo cubano y de toda la humanidad. Estoy convencido de que Cuba está dando actualmente nuevos pasos en esta dirección.

    ReplyDelete